Спадковий договір

На сьогодні небагато українців знають, що крім спадкування за заповітом або за законом, майно може перейти до іншої особи після смерті власника на підставі спадкового договору.

За спадковим договором одна сторона (набувач) зобов’язується виконувати розпорядження другої сторони (відчужувача) і в разі його смерті набуває право власності на майно відчужувача.

Даний договір може бути укладений, зокрема, людьми похилого віку, яким вже важко, а то й неможливо вчиняти певні дії, які переважно є життєво необхідними. Для цього, вони укладають спадковий договір, в якому зазначають, які саме конкретні дії має вчиняти особа (набувач за договором), взамін цього, набувач набуде право власності на майно після смерті відчужувача.

Відчужувач може зобов’язати набувача обробляти земельну ділянку, ремонтувати жилий будинок чи квартиру та ін.

На відміну від спадкування за законом чи за заповітом, право власності на майно за спадковим договором переходить до набувача безпосередньо після смерті відчужувача, для цього від набувача не потрібно вчинення будь-яких додаткових дій, пов'язаних з прийняттям спадщини.

Спадковий договір укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, а також реєстрації у Спадковому реєстрі.

Закон встановлює певні гарантії дотримання прав учасників спадкового договору.

Так, для того, щоб не допустити можливість відчуження майна, яке є предметом спадкового договору, нотаріус одночасно з посвідченням договору, накладає на таке майно заборону його відчуження і вносить відомості про це до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зняття заборони відбувається після смерті відчужувача на підставі свідоцтва про смерть.

Права відчужувача за спадковим договором також повинні бути захищені. Так, відчужувач має право призначити особу (юридичну або фізичну), яка здійснюватиме контроль за виконанням спадкового договору після його смерті.

Заповіт, складений відчужувачем щодо майна, вказаного у спадковому договорі є нікчемним незалежно від часу його складання.

Розірвання спадкового договору можливе з ініціативи однієї зі сторін в судовому порядку.

Так, спадковий договір може бути розірваний відчужувачем, якщо набувач не виконує належним чином покладених на нього обов'язків. Набувач же може вимагати розірвання договору в тому випадку, якщо належне виконання обов'язків за договором з його боку неможливо (наприклад, з причин погіршення стану здоров'я).

Крім розірвання, в договорі можуть бути передбачені й інші наслідки порушення сторонами зобов'язань. Наприклад, відшкодування збитків, компенсація моральної шкоди і т. п.

262
RSS
Нет комментариев. Ваш будет первым!

О мой Блог

Admin 1 год назад
1. «Алиса в стране чудес» была запрещена в Китае из-за наличия в книге говорящих зверей. 2. Дж.Р.Р.
Admin 1 год назад
В теории этики и морали Платона невидимость играла главную роль.
Admin 1 год назад
Чтобы нормально жить в нынешних условиях, интеллектуальные способности совсем не нужны.
Manager 2 года назад
В Одессе Киевский районный суд удовлетворил иск одесситки, которую отстранили от должности из госуни